Wednesday, March 11, 2009

padam

saya melakar biasanya menggunakan pensil, pensil 2B lebih tepat, kalau guna clutch pensil pun lead nya tetap saya pilih 2B juga. kenapa? mudah melakar, mudah juga untuk buat shading (redupan) atau kalau lakaran terlalu kelihatan silapnya, atau hilang imbangan perkadarannya yang boleh buat lakaran figura manusia menjadi raksasa bila skalanya silap. ambil saja getah pemadam, zas zas zas dan nah bersih semula. dan lakaran baru boleh dimulakan semula, atau digantikan saja butter paper yang sesuai untuk kerja2 lakaran. nipis dan murah.

kalau menggunakan pen untuk menulis, macam2 cara boleh digunakan untuk memadam kesalahan, paling senang menggunakan cecair putih yang biasanya orang panggil liquid paper (termasuk saya) padahal itu adalah jenama barangan yang bernama blanco. tak apalah yang penting mesej yang nak disampaikan, sampai!

tapi macamana nak memadam cerita best yang pernah buat kita tersenyum (kadang2 senyum sendiri!) yang sekarang sangat2 mengilukan ingatan bila teringatkannya?

p/s: takziah buat fajar sekeluarga atas perginya anaknda amir yusuf yang dikasihi.

9 comments:

Kaff said...

coretan yang mengagumkan...apa jua kenangan mampu dipinggirkan namun tak upaya untuk lenyap..

blackpurple @ jowopinter said...

Lama dah tak melakar-lakar. Hehehe!

Melakar, menulis, menyain, mencoret, sekarang semua bantai pakai Lamy. Hehehe.

asuHara sU said...

kaff:

itu lebih susah dari nak memadam kenangan x best kan?

BP@JP:
Lamy saya simpan buat menyain jek kang!hehehe

eve2eves said...

skang dah mula melakar tanpa henti yer.. i'm going to miss all ur beautiful works..

asuHara sU said...

eves2eves:

huhuhu...mcm tu laa...

AL-BIMA SAKTI said...

kenangan best tak mungkin terpadam. ia hanya akan terpadam dgn terpadamnya nyawaaa....

umar_skyscooter said...

aslkm tuan rumah,cool blog,erm nk ajak tuan rumah ke blog sye ni di http://chipmunk18.blogspot.com ,n jgn lupe linkkn blog ni yer,ok bye

terrarosa said...

ianya tak akan terpadam... tapi mungkin boleh digantikan dengan yang lebih manissss... dan best !

asuHara sU said...

AL-BIMA SAKTI:
aiseh, mcm tu ke? tp x pe lah, mungkin tugas kita yang lebih murni sebagai hamba Allah dapat menyaring kenangan tu hingga kurang ngilunya.

umar:
Insya Allah.

tera:
ya saya juga setuju dengan itu!