Friday, July 18, 2008

teruja

hujung minggu hadapan ada 2 acara yang memang saya nantikan dan teruja menghadirkan diri.
1.
MASKARA 10 yang saya kenal melalui blog en. naga di rumah pena, kl.
(tiada komen sebab belum pernah pergi!)

2.
Festival zapin nusantara 2 anjuran Yayasan Warisan Johor di stadium tertutup JB.
kalau dulu, andai ada saja pertandingan dan pertunjukan zapin, kami ( 3 orang Gadis MELAYU + 1 lelaki joget kolej kami) pasti pergi. Kebetulan kolej lama tempat saya bekerja pula memartabatkan pusaka Johor ini.

Paling meriah kalau menyaksikan anak2 kecil menari.



Tapi dalam banyak2 zapin yang datang dan berbeza dari pelbagai daerah di negeri johor itu, zapin pekajang paling saya suka sebab lenggok tariannya yang bertenaga!



zapin parit mastar dari daerah kelahiran saya.

value='http://youtube.com/v/GZpQezwCZU4&hl name='movie'/>





p/s:
zapin melayu johor& zapin pekajang(JB),
zapin seri bunian & zapin parit mastar ( pontian: kg saya!),
zapin padang sari,zapin tanjung labuh,zapin kores (BP),
zapin lenga& zapin putar alam (muar:kg jowopinter!),
zapin tenglu & zapin pulau (mersing)

10 comments:

my name is eves said...

haaa best best festival zapin.. i likeee.. jom pegiii..

asuhara said...

oiiii nak ikutttt
weh kalau p amik le video!
ghazal pun dah lama x tgk...
really missed life kat johor laaa

FID said...

Assu,

Bila kita merantau kita akan rasa kita lah yg bertuah sbb duduk kat negara yg senang, tp bila ni-chan fikirkan yg berlaku skr ni ee fening larr..

Johor mmg best kan, tapi barang dah MAHAL dek org Spore bayangkan kat PG nasi ayam 1 pingan dah
RM4.00 urgh air suam dah jd RM0.30 tak lama lagi entah apa2 lagi yg mengarut akan naik harga...

Balik KG nanti jgn lupa tele kita jumpa

Shila said...

Koris (Kores) dan Tanjung Labuh adalah kampung saya...Hehe..

Jom Zapin...

FID said...

Assu,

miggu ni rabu tak silap 8TV pukul 7pm, ada air "Surgeon Bong Dal He" best ceritanya kalu minat cerita doc2 & heronya punya approach nak pikat perempuan lain dari hero2 cerita korea or jepun.. ha3 cuba tegok mmg best cerita nya
------------------------
Shila tanjung labuh kat mana?

blackpurple @ jowopinter said...

Saya cukup suka menonton kanak-kanak menari zapin. Comel!

Wah! Saya tak tau, zapin pun ada 'putar alam' rupanya. He he he!

artakus said...

tahun lepas ada pegi festival ni gak. memang best! yang paling best bila ramai² berzapin kat tengah stadium tuh secara serentak! dah mcm ayunan lalang ditiup angin gayanya, ceewaaaah!

asuhara said...

fid:
ni-chan, kat sini x de 8tv!

shila:
pandai berzapin tak?

JP:
tu yg berputar2 tu kang!

artakus:
wahhh joget lambak ekk kauuuuu

terrarosa said...

selamat kembali...
Maskara 10 ? tak sempat nak pi..
kerja dah bertimbun ni.. tapi En Naga ada bagi tau... the next Maskara bulan Nov plak , mungkin kita boleh usahakan sesuatu ;)

asuhara said...

terra:
hopefully, hahahaha sbb ada plan juga bulan Nov tu...ehehhe..jom pegi shanghai?